Share
 

Beste ,

Bijna lente! We praten je graag bij over het Toekomstscenario, de klantcase PI Vught, we stellen 3 collega’s aan je voor en nog veel meer.

We wensen je veel leesplezier!

In deze nieuwsbrief lees je:
  • Het Toekomstscenario - waarom veranderen moeilijk is
  • Maak kennis met René Peters
  • Professioneel statuut en incidenten
  • Klantcase PI Vught – BPG methodiek
  • "Ren niet voor elk opvoedprobleem naar de dokter."
  • Maak kennis met Julia Janssen
  • Maak kennis met Fee Janssen

-
Actueel

Blog

Het Toekomstscenario - waarom veranderen moeilijk is

Wie kent niet de anekdote van de boze automobilist in de file. Het wachten beu, klimt hij op zijn auto en schreeuwt uit alle macht: “Ik tel tot drie en dan allemaal honderddertig.” Met het 𝐓𝐨𝐞𝐤𝐨𝐦𝐬𝐭𝐬𝐜𝐞𝐧𝐚𝐫𝐢𝐨 𝐤𝐢𝐧𝐝- 𝐞𝐧 𝐠𝐞𝐳𝐢𝐧𝐬𝐛𝐞𝐬𝐜𝐡𝐞𝐫𝐦𝐢𝐧𝐠 is het net als met stilstaan in de file. Als we met zijn allen precies lijken te weten waar de schoen wringt, waarom doen we het dan niet gewoon anders?

𝐖𝐞 𝐰𝐞𝐭𝐞𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐚𝐥𝐥𝐞𝐦𝐚𝐚𝐥. De jeugdbescherming kan en moet effectiever en beter georganiseerd worden. En ook met een andere insteek vanuit professionals. Bijvoorbeeld de wereld niet alleen bekijken door een veiligheidsbril. En vanuit de wetenschap dat kinderen het best beschermd worden door ouders te helpen. Natuurlijk is een structuurwijziging nodig.

Maar betere zorg zit hem niet in de ene of de andere structuur. Het zit hem in concreet waarneembaar menselijk gedrag. En hoe verander je dat? Dat blijkt nog lastiger dan gedacht.

𝐌𝐚𝐚𝐫 𝐦𝐨𝐞𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐳𝐨 𝐦𝐨𝐞𝐢𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐳𝐢𝐣𝐧? Wat als we

.....


Lees meer


 
 
Voorstellen

Maak kennis met René Peters

René Peters - strategisch adviseur

✔ Analytisch ✔ duidelijk ✔ open ✔ verbindend

“Mijn hele professionele leven ben ik werkzaam geweest op het snijvlak van onderwijs, zorg, schulden & armoede. Of het nu was als leerkracht binnen het leerwegondersteunend onderwijs, als (afdelings)directeur binnen het voortgezet onderwijs, als adviseur, als wethouder of als Tweede Kamerlid.

Ik heb geleerd en ervaren dat ‘willen deugen’, professionele kennis en inzet echt het verschil kunnen maken. Dat goed onderwijs, goede zorg, een goed functionerend sociaal domein geen werk is van individuen, maar een teamsport. In je eentje gaat het niet. En goed genoeg is nooit een eindpunt. Het is een begin naar iedere dag een beetje beter.

Ik ben een inhoudelijk gedreven teamspeler en wil graag ….


Lees meer


 
 
Blog

Professioneel statuut en incidenten

𝐖𝐚𝐭 𝐡𝐞𝐛𝐛𝐞𝐧 𝐢𝐧𝐜𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭𝐞𝐧 𝐢𝐧 𝐝𝐞 𝐳𝐨𝐫𝐠 𝐭𝐞 𝐦𝐚𝐤𝐞𝐧 𝐦𝐞𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐬𝐢𝐨𝐧𝐞𝐞𝐥 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐮𝐭?

Laatst onderzocht ik* een incident in een pleeggezin. Een pleegouder had één van de pleegkinderen blauwe plekken bezorgd. De primaire oorzaak was relatief eenvoudig: handelingsverlegenheid van de pleegouder. Niet goed weten hoe om te gaan met een weerspannige puber met mentale problemen. Maar daarmee was lang niet alles gezegd.

Er was ook iets aan de hand met de verdeling van de verantwoordelijkheden tussen de pleegouders en de bij het pleeggezin en het pleegkind betrokken hulpverleners.

In dit blog leg ik aan de hand van dit incident het belang uit dat hulpverleners de verantwoordelijkheden in de hulp, zorg en/of behandeling richting individuele cliënten scherp in beeld krijgen en houden.

Een 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐬𝐢𝐨𝐧𝐞𝐞𝐥 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐮𝐭 is daarbij een 𝐨𝐧𝐦𝐢𝐬𝐛𝐚𝐚𝐫 document.

Hulpverleners werken, als het goed is, nooit alleen. Of je nu......


Lees meer


 
 
𝐊𝐨𝐦 𝐣𝐢𝐣 𝐨𝐧𝐬 𝐭𝐞𝐚𝐦 𝐯𝐞𝐫𝐬𝐭𝐞𝐫𝐤𝐞𝐧?

We zoeken een 𝐚𝐝𝐯𝐢𝐬𝐞𝐮𝐫 𝐥𝐨𝐤𝐚𝐥𝐞 𝐨𝐯𝐞𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝 𝐦é𝐭 𝐞𝐫𝐯𝐚𝐫𝐢𝐧𝐠.

 
Klantcase

Klantcase PI Vught – BPG methodiek

De unit ‘BeheersProblematische Gedetineerden (BPG) in Penitentiaire Inrichting PI Vught is bedoeld voor 𝐠𝐞𝐝𝐞𝐭𝐢𝐧𝐞𝐞𝐫𝐝𝐞𝐧 𝐦𝐞𝐭 𝐞𝐱𝐭𝐫𝐞𝐞𝐦 𝐠𝐞𝐝𝐫𝐚𝐠. Zij worden hier geplaatst omdat zij te agressief, ontwrichtend of te gevaarlijk zijn voor andere detentieregimes.

De medewerkers van de BPG hebben dagelijks te maken met dreiging, onvoorspelbaar gedrag en agressie van gedetineerden. Hierdoor lopen zij extra risico op sociaal-emotionele disbalans.

Om medewerkers van de BPG sociaal-emotionele bescherming te bieden tegen het voortdurende risico op agressief gedrag van gedetineerden is in samenwerking met VanMontfoort een 𝐦𝐞𝐭𝐡𝐨𝐝𝐢𝐞𝐤 opgesteld, genaamd 𝐌.𝐈.𝐍.𝐃. (Method in Ninth Department, verwijzend naar leefafdeling 9, waar de BPG is gelokaliseerd).

𝐎𝐧𝐳𝐞 𝐚𝐚𝐧𝐩𝐚𝐤
Lees op onze website meer over onze aanpak en het resultaat.


Lees meer


 
 
Blog

"Ren niet voor elk opvoedprobleem naar de dokter."

"Ren niet voor elk opvoedprobleem naar de dokter." Dat zegt de Aaltense wethouder Joop Wikkerink namens een aantal gemeenten in De Twentsche Courant Tubantia* tijdens een interview dat grotendeels gaat over de stijgende kosten binnen het Sociaal Domein. Hij heeft gelijk natuurlijk.

𝐃𝐞 𝐯𝐫𝐚𝐚𝐠 𝐧𝐚𝐚𝐫 '𝐳𝐨𝐫𝐠' 𝐢𝐬 𝐛𝐢𝐣𝐧𝐚 𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐨𝐧𝐞𝐢𝐧𝐝𝐢𝐠. Maar 'helpen' doet het lang niet altijd. Sterker nog, dikwijls is het niet starten van een zorgtraject beter. Omdat zorg niet nodig is, omdat ingrijpen altijd ook een beetje schadelijk is, of omdat het antwoord 'zorg' helemaal niet past bij de vraag die er is.

Geconfronteerd met financiële tegenvallers proberen gemeenten grip te .......

* de link naar het artikel in Tubantia en de volledige blog vind je beide op onze website.


Lees meer

 
 
Voorstellen

Maak kennis met Julia Janssen

Julia Janssen - junior adviseur

✔Empathisch ✔analytisch ✔betrouwbaar

"In maart 2024 ben ik gestart bij VanMontfoort, nadat ik 1,5 jaar als onderzoeker heb gewerkt binnen het forensische (jeugd)veld en 2 jaar als gezinswerker bij een Buurtteam.

Ik heb een brede interesse in de verschillende werkvelden (gemeenten, instellingen en de strafrecht- en jeugdbeschermingsketen) waarin VanMontfoort actief is.

Mijn passie ligt in het bijzonder bij de jeugd en het is mijn drijfveer om als adviseur een bijdrage te kunnen leveren aan het veilig opgroeien van kinderen en jongeren.

Ik kijk er naar uit om de ervaringen die ….

Lees meer 
Voorstellen

Maak kennis met Fee Janssen

Fee Janssen - stagiair

✔Leergierig ✔hardwerkend ✔empathisch ✔georganiseerd

"Ik loop stage in de periode van februari tot en met juni 2024. Ik zal vooral bezig gaan met het doen van literatuuronderzoek, het herschrijven en implementeren van handleidingen voor interventies en het ontwikkelen van leertrajecten. Ik hoop tijdens mijn stage een goed beeld te krijgen van de praktijk en ervaring op te doen. Ook kijk ik ernaar uit om samen te werken met ervaren mensen en daardoor veel te leren.

🎓 In 2023 heb ik mijn BSc Psychologie afgerond, met als specialisatie Klinische Ontwikkelingspsychologie. Momenteel ben ik bezig met….

Lees meer 
Diensten
Onderzoek
Organisatieadvies
Implementatiebegeleiding
 
Ons team professionals
helpt jou graag.

Linkedin
VanMontfoort  |  Polanerbaan 11  |  3447 GN Woerden
VM Training
VM Training is onderdeel van VanMontfoort
Email Marketing door ActiveCampaign