Deze maand hebben we veel met je te delen: over incidentonderzoek, Toekomstgericht werken binnen de jeugdhulp, Implementeren kun je leren en nog veel meer.
We wensen je veel leesplezier!
In deze nieuwsbrief lees je:
Maak
kennis met Jolien
van Aar
Brenda op de site van KFZ
Toekomstgericht werken binnen de jeugdhulp
Incidentonderzoek
Organisatieadvies
Implementeren kun je leren
Proeftuin kind- en gezinsbescherming
- Actueel
Voorstellen
Maak kennis met Jolien Jolien van Aar is terug van zwangerschapsverlof!
‘Ik ben een gedreven, praktijkgericht wetenschappelijk onderzoeker. Mijn specialisatie is om te onderzoeken wat werkt en wat niet, voor wie
en onder welke omstandigheden. Belangrijk vind ik dat we altijd geïnteresseerd zijn in zowel wetenschappelijke kennis, als praktijkkennis van professionals, als ervaringskennis van ervaringsdeskundigen.
Daarnaast schrijf ik methodieken. Dat doen we niet vanuit ons kantoor. Daarvoor gaan we naar de praktijk toe. Wat doen de professionals nu dat werkt? Wat werkt nog niet en moet nog aangepast of aangevuld worden? Dat zoeken we uit en vullen aan op basis van wetenschap, praktijkkennis en ervaringskennis.
Deze keer in 'De ontwikkelaar aan het woord' van Kwaliteit Forensische Zorg (KFZ): onze collega Brenda Riegman!
'Ik hoop dat het resultaat van dit project de organisaties en professionals de handvatten biedt om vanaf het eerste contact met de cliënt te kunnen werken aan herstel.'
Benieuwd naar wat Brenda haar functie is? Hoe zij bij het KFZ project betrokken is? En wat je van het project kunt verwachten?
Lees hieronder het hele bericht op de website van KFZ. Lees meer
Artikel Toekomstgericht werken binnen de jeugdhulp Wat is de meerwaarde van de inzet van de VT training voorafgaand aan
Zelfstandigheidstraining?
Manon Maas van Tobas Jeugdhulp en onze collega Jolien van Aar hebben samen dit artikel geschreven.
Je leest het hele artikel hieronder op LinkedIn. Het is een pdf waar je doorheen kunt bladeren door op het pijltje te klikken.
NB: de training Voorbereid op je Toekomst (VT) - voorheen VertrekTraining start op 27-1-2025 bij VM Training.
31 oktober was het zover, ons jaarlijkse teamuitje🤩 Dit jaar was het
een lokaal uitje en zijn wij Woerden gaan verkennen.
In een kaasstad als Woerden, moesten wij natuurlijk wel starten bij het Kaaspakhuis.
Onderzoek Incidentonderzoek Acht weken is de tijd die staat voor het aanleveren van een uitgebreid rapport aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna IGJ) bij een gemelde gebeurtenis. Acht weken om jouw gemelde gebeurtenis te reconstrueren, betrokkenen te spreken, oorzaken te achterhalen en op te schrijven wat er vanaf nu anders
zal gaan.
VanMontfoort heeft ervaring met het uitvoeren van incidentonderzoek en het opstellen van een dergelijk rapport. Maar wat is nou de meerwaarde om hier een extern bureau voor in te schakelen?
Als extern bureau kunnen wij garanderen dat de onderzoekscommissie onafhankelijk is, een belangrijk vereiste van de IGJ. Wij hebben bovendien ervaring met de analysemethode PRISMA, waarmee wij de basisoorzaken van het incident boven tafel krijgen. Op basis van de basisoorzaken kunnen ...
Organisatieadvies We zijn gespecialiseerd in versterking van de uitvoerings-praktijk in het sociaal domein en het veiligheidsdomein.
En dan vooral de uitvoering van: ✔ Langdurige zorg ✔ Jeugdhulp, jeugdzorg,
jeugdbescherming ✔ Justitiële maatregelen ✔ Maatschappelijke opvang en ondersteuning ✔ Arbeids-/maatschappelijke participatie ✔ Geestelijke gezondheidszorg
We zijn experts in deze uitvoeringspraktijk en hebben als organisatiekundigen veel kennis en ervaring op het terrein van de organisatiestrategie, -structuur, werkmethoden, financiën en wettelijke kaders.
We geloven dat de kwaliteit van de organisatie heel bepalend is
voor de kwaliteit van de publieke dienstverlening. Daarom maken wij in onze organisatieadvisering altijd zichtbaar hoe het advies bijdraagt aan duurzame versterking van het werk van de uitvoerend professionals.
Na een gegeven advies zijn wij regelmatig ook betrokken bij de implementatie van de verbetervoorstellen. Afgelopen zomer maakten we het adviesrapport: ‘Inhoudelijke communicatie ouders en jeugdigen versterken op het snijvlak van het vrijwillige en
gedwongen kader’.
Implementeren kun je leren Laatst gaven Brenda Riegman en Richella Kreuning op het symposium van Kwaliteit Forensische Zorg (KFZ)een workshop over implementeren.
Want hoe zorg je er voor dat een vernieuwing ook daadwerkelijk een blijvende verbetering in de dagelijkse werkzaamheden oplevert?
Brenda heeft hierover verteld naar aanleiding van het project 'Implementatie checklist en interviewprotocol voor intake' dat je hieronder kunt inzien op de website van KFZ.
In dit project zijn we bezig met de implementatie van het interviewprotocol bij zes beschermd wonen en maatschappelijke opvangorganisaties.
Aan de hand van de geleerde lessen maken we een implementatiehandleiding voor het interviewprotocol. Dit alles met als doel de
forensische cliënt beter op de juiste plek te kunnen plaatsen.
Tijdens de workshop hebben we al goede tips ontvangen van de deelnemers als het gaat om implementatie, bijvoorbeeld: neem vanaf het begin de medewerkers van de werkvloer mee in de nut en noodzaak van de verandering.
Proeftuin kind- en gezinsbescherming Als VanMontfoort zijn wij trots dat er in de proeftuin kind- en gezinsbescherming Bescherming in beweging Utrecht-West gebruik gemaakt wordt van het door ons ontwikkelde analysemodel de viervensters.
Op dit moment bij de drukker het boek met hierin het
verhaal van de proeftuin kind- en gezinsbescherming Bescherming in beweging Utrecht-West, hoe het is ontstaan, hoe er wordt samengewerkt, vanuit welke visie er wordt gewerkt bij verontrusting over de veiligheid en welke resultaten tot medio 2024 zijn bereikt.
Meer weten over de proeftuin kind- en gezinsbescherming Bescherming in beweging Utrecht-West, neem dan contact op met het projectteam van de proeftuin.